logo

Паметна зграда / Smart home систем

Захваљујући еволуцији технологије у претходних неколико деценија, данас живимо у „златном добу технолошког развоја“ које карактерише присутност вештачке интелигенције и интернета, паметних уређаја, као и свакодневна употреба паметних телефона, аутомобила, па чак и паметних зграда, односно Smart Home система.

Било да је у питању хотел, пословне просторије, школа или стамбени простор попут Хармоније, Smart Home систем, или паметна зграда, представља објекат код којег су приликом изградње коришћени материјали и системи који доприносе што мањој потрошњи енергије и што једноставнијем руковању свим садржајима. Сам термин „паметна зграда“ подразумева системе, уређаје и апарате који се повезују у једну заједничку мрежу и који истовремено могу да функционишу независно, али и да се даљински контролишу. Осветљење, ролетне, сигурносни системи (аларми), систем грејања и климатизације, сигурносне камере и други опциони системи се повезују у један систем који се успоставља помоћу технологије „интернета паметних уређаја“. Овако повезаним уређајима је могуће управљати помоћу апликације на мобилном телефону, таблету или рачунару, као и контролним тастерима у самим просторијама.

Захваљујући најмодернијој технологији и аутоматизацији, Smart Home систем Хармоније вам омогућава да осетите бројне предности модерног окружења:

Уштеда енергије

Систем Хармоније је енергетски ефикасан, пре свега зато што користи уређаје са великим степеном искоришћености, а уз помоћ своје аутоматизације, омогућава да се она додатно повећа. Ово подразумева оптимално подешавање угла ролетни тако да се повећа осветљеност просторије или аутоматско гашење грејања када нисте код куће. Исто тако, можете програмирати осветљење да се аутоматски искључује када излазите из просторије чиме ћете постићи значајну уштеду у потрошњи енергије. Режијски трошкови зграде ће, такође, бити смањени захваљујући употреби сензора покрета који ће укључити расвету у деловима ходника у којима има присутних лица.

Даљинско управљање свим системима са једног места

Повезаност свих уређаја у једну мрежу је велики корак напред што се тиче управљања појединим системима вашег дома. Све што је потребно је једна апликација на мобилном телефону, таблету или рачунару (уз приступ интернету) и врло једноставно можете да контролишете паметне уређаје у вашем дому и да њима управљате на даљину. Уколико је изузетно врућ дан, можете укључити клима уређај довољно раније како бисте освежили стан пре него што се вратите са посла. Ако сте кренули на пут, а нисте угасили светла, пеглу или неки други електрични уређај – врло лако и једноставно то можете учинити и из аута уз само пар кликова.

Максимална безбедност дома

Smart Home систем спречава случајне пожаре који настају због непажње, а могу имати катастрофалне последице. Безбедност укућана и материјалних ствари добија нову димензију. Могућност даљинског откључавања улазних врата зграде и доступност снимака видео надзора у сваком тренутку стварају безбедније и растерећеније окружење.

Боља функционалност уређаја

Smart Home систем омогућава бољу функционалност уређаја и ваш живот чини знатно лакшим и угоднијим. Нпр. не морате бринути да ли ће бити топле воде када се вратите са пословног пута, бојлер можете укључити раније како би све било спремно за ваш долазак, или га испрограмирати да се укључује у тачно одређено време.

Заштита животне средине

Како Smart Home систем Хармоније рационално троши енергију и уопште смањује потребу за производњом електричне енергије, он активно доприноси очувању околине. У самој изградњи објекта посебно се водило рачуна о квалитетно пројектованим и уграђеним материјалима, као и термоизолацији објекта што су основе рационалног коришћења система хлађења и грејања чиме се позитивно утиче на заштиту животне средине.

Осим смањења животних трошкова, веће економичности и безбедности, Smart Home систем Хармоније пружиће вам једноставнији и комфорнији живот. Понекад може бити превише посла устати с кауча и упалити светло, зар не? Зато је ту аутоматизовани систем који ће вам помоћи да то, као и многе друге активности, завршите једним кликом. Иако делује као прича из будућности, у Хармонији су вам све ове могућности на дохват руке. Уношењем нових технологија у свој дом уживаћете у квалитету свакодневног живота – избор је на вама!